Zpětný odběr elektroodpadu z domácností

Věděli jste, že až třetina českých domácností skladuje doma nepoužívané elektro? A tato situace se vždycky ještě zhorší po Vánocích, jelikož většinu dárků pod stromečkem tvoří elektronika. Předpokládá se, že až tisíce tun elektroodopadu schováváme ve sklepích, skříních a komorách, místo abychom jej recyklovali.

Jedovaté látky v elektroodopadu

Je nutné myslet na to, že elektroodpad obsahuje v hojné míře celou řadu jedovatých látek jako například rtuť, olovo a kadmium. Navíc mnohé části vyřazené elektroniky by se daly velmi úspěšně recyklovat, což by zároveň pomohlo šetřit přírodní zdroje. Je pravda, že velké domácí spotřebiče jsme se již naučili odvážet do sběrných dvorů, ovšem ty malé, jako jsou například mobilní telefony, obvykle končí na obyčejných skládkách. Velké nebezpečí v sobě skrývají také netříděné baterie, které obsahují toxické kadmium. Tímto prvkem je zvlášť ohrožena Střední Evropa.

Co patří mezi elektrozařízení

Odpadářské firmy jsou těmi, které zabezpečují zpětný odběr elektrozařízení. Mezi elektrozařízení patří vše, co ke svému fungování využívalo elektrickou energii, ať už ze sítě nebo z baterií. V tomto případě je to opět zákon, který stanovuje výjimky, například bojlery anebo klasické žárovky, které se netřídí. Mezi časté prohřešky patří rovněž vyhazování elektrických hraček do směsného odpadu.

Recyklační poplatky a zpětný odběr elektrodpadu

PHE, což je zkratka pro recyklační poplatek, platíme již při koupi každého nového elektrospotřebiče, tudíž je zpětný odběr elektrospotřebičů zdarma. Od roku 2005 jsou recyklační poplatky zahrnuty v ceně výrobku. Nejvyšší jsou u ledniček. U elektrozařízení platí, že prodejci jsou povinni odebírat kus za kus. Stále častěji se v obchodech s elektronikou a nejen v nich setkáváme se speciálními kontejnery pro baterie a malé elektrické spotřebiče.

Myslíte, že Váš odpad spadá do některé uvedené kategorie? Chcete se jej zbavit? Zeptejte se nás a poptejte nezávaznou cenovou nabídku na odvoz.
 
 

Mohlo by se vám hodit