Laboratorní rozbor pitné vody ze studny

V celé řadě lokalit u nás je studna jedinou možností, jak kromě kupované balené vody zajistit dostatek vody pro domácí spotřebu. Jedná se především o různé chatové oblasti, ovšem i v obcích se zavedeným vodovodním řádem je běžné, že si mnozí nechají vyvrtat nebo vykopat studnu, aby měli vlastní zásobu pitné vody nebo prostě proto, aby za vodu nemuseli tolik platit.

Je ale vaše voda ve studni skutečně pitná?

Mnozí si myslí, že kvalitu vody poznají podle chuti a takzvaně „okometricky“. Jenže problém je, že anorganické znečištění ani přítomnost nebezpečných mikroorganismů takovýmto způsobem nezjistíte. Můžete si koupit různé testovací sady s papírovými proužky nebo chemickými roztoky, které mohou o kvalitě vody leccos napovědět, ale jejich výsledky jsou pouze orientační. Třeba bakteriologické znečištění, které pro naše zdraví představuje největší riziko, takto s jistotou nepoznáte. Jediným spolehlivým a účinným způsobem, jak určit kvalitu vody, je laboratorní analýza, kterou provede akreditovaná laboratoř. A až na základě výsledků má smysl vymýšlet, jak vodu ve studni ošetřit.

Studny jako všechno ostatní je třeba pravidelně kontrolovat, stačí se pohledem přesvědčit, zda těsní kolem límce, poklopu a skruží. Netěsnostmi se do studny dostává listí, špinavá voda a jiné nečistoty, případně se mohou do studny dostat živočichové, kteří v ní uhynou. Dále čas od času zkontrolujte, zda je vnitřek studny a hladina vody čistá a zda je v pořádku čerpadlo. Jistotu vám zaručí pravidelné rozbory vody. Pokud si necháte pravidelně kontrolovat složení pitné vody, rozhodně tím nic nezkazíte a budete mít jistotu, že voda, kterou pijete, je skutečně nezávadná.

Obraťte se proto na odborníky z firmy Kaiser servis, kteří se postarají o odběr vzorku vody a předají jej akreditované odborné laboratoři. Výsledky analýzy vzorku budete mít k dispozici do týdne.
 
 

Mohlo by se vám hodit