Každá provozovna na pedikúru musí mít smlouvu na odvoz nebezpečného odpadu

Pod pojmem nebezpečný odpad si většina lidí představí žíraviny, kyseliny nebo zbytky ropných produktů, které je třeba speciálně skladovat v uzavřených nádobách a nechat odvézt a odborně zlikvidovat. Ovšem nebezpečné odpady vznikají i v tak nenápadných provozech, jako je třeba manikúra nebo pedikúra. Ze zákona mají dnes i živnostníci podnikající v tomto odvětví povinnost mít smlouvu na odvoz nebezpečného odpadu.

Jaké nebezpečné odpady číhají v koši pedikérů
Nejedná se pouze o zbytky laků na nehty, odlakovačů či jiných přípravků. Nebezpečné jsou zejména ostré předměty. Je hrubým omylem myslet si, že polámané nůžky nebo vyměněné čepelky na pedikúru můžete jen tak odhodit do komunálního odpadu. Nikoli, je třeba s nimi zacházet jako s nebezpečným odpadem a nechat je profesionální firmou odvézt a zlikvidovat.

Jednorázové čepelky jsou ostré předměty, které rozhodně nepatří do komunálního odpadu, to stejné ale platí i o keratinového prachu v sáčcích filtrů brusek s odsáváním. Prach vzniká broušením nehtů, tedy horních zrohovatělých vrstev epidermis. Speciálně na nohou bývá největší koncentrace sporů plísní, případně i jiných patogenních mikroorganizmů. Statisticky vzato více než 50 % populace je napadena mykózami nohou, je tedy jasné, že tento prach je infekčním materiálem a mělo by s ním proto být podle toho zacházeno. Keratin je bílkovina, která je živnou půdou nejen pro spory plísní, ale i různé další mikrobiální struktury. Proto i prach z brusek je třeba vnímat jako nebezpečný odpad a nechat jej pravidelně odvážet a likvidovat odbornou firmou.

Na koho se obrátit pro odvoz nebezpečného odpadu
Odvozem a likvidací nebezpečných odpadů se zabývá také firma Kaiser servis, která nabízí komplexní služby v oblasti nakládání s odpady. Její služby jsou finančně výhodné i pro živnostníky a drobné podnikatele.

 
 

Mohlo by se vám hodit