Co všechno se dá vyrobit recyklací surovin?

V dnešní době už prakticky všude, na vesnicích i ve velkých městech, uvidíte u silnice stát barevné kontejnery na třídění odpadu. Má tedy třídění odpadu opravdu smysl? Zapálení zelení ekologové vám samozřejmě budou tvrdit, že ano, ale je tomu skutečně tak? Pokud lidé třídí správně, pak určitě ano. Význam spočívá především ve zpracování odpadů, který souvisí s charakterem každého odpadu. Asi není žádným překvapením, že papír bude mít jiné vlastnosti než sklo nebo plast. Je třeba si uvědomit, že mnohé materiály lze recyklovat a použít znovu k jinému účelu, tím dochází nejen k výraznému šetření materiálů, ale také není třeba vynakládat tolik energie na likvidaci netříděného odpadu. Ani ti, kteří třídí odpad, ale často nemají představu, co všechno lze recyklací materiálů vyrobit.

Vezměme si nejprve papír

Vytříděný papír je třeba před dalším použitím zpracovat, především zbavit kovových spon a také barviv a inkoustů. Papír se proto máčí ve vlažné vodě, až vznikne kašovitá hmota. Ta se potom vysouší a pomocí soustavy válců lisuje na polotovar, ze kterého se vyrábí nové výrobky. Po bělení a případném dalším barvení vzniká celá spousta papírových výrobků od novin a časopisů až po obalové materiály. Hmota, která již nelze recyklovat na nový papír, se používá k výrobě tepelně izolačních výplní, plat na vejce a podobných výrobků, kde kvalita samotného papíru nehraje důležitou roli.

Recykluje se také plast

Recyklace plastů je poměrně náročnější a komplikovanější. Běžně se používá hned několik druhů plastů, které je třeba ještě navzájem roztřídit před dalším zpracováním. Důležité je vědět, že výrobky z recyklovaných plastových hmot jsou mnohdy stejně kvalitní a odolné, jako výrobky z primárních surovin. Používají se hodně ve stavebnictví třeba ke stavbě protihlukových stěn, doma z nich máte zahradní nábytek, vyrábí se z nich různé mřížky, kryty, izolace nebo tašky a pytle. Z PET lahví se recyklací vyrábí opět PET lahve nebo také silonové vlákno. Z něj vznikají například interiéry do aut, výplně do spacáků a bund, fleecové mikiny nebo výplně peřin či povlaků. Častým plastem je PVC, které lze rovněž úspěšně recyklovat. Vyrábí se z něj plastová okna, střešní krytiny, lavičky, dětská hřiště nebo různá potrubí či technické plastové výrobky vyrobené vstřikováním nebo vytlačováním.

Pozadu není ani sklo

Cílem recyklace skla je samozřejmě úspora vstupních surovin a také energie. Leckoho jistě potěší snížená produkce oxidu uhličitého. Recyklát skla se prodává sklárnám k výrobě nového skla. I méně kvalitní recykláty najdou své uplatnění, používají se k výrobě pěnového skla, které představuje představuje vhodný izolační materiál používaný ve stavebnictví, nebo abraziva.

Svozem a tříděním separovaného odpadu se zabývá i firma Kaiser servis, která poskytuje kompletní servis včetně pronájmu nádob a kontejnerů na separovaný odpad.
 
 

Mohlo by se vám hodit