Každá lékárna musí mít nádobu na nebezpečný odpad – prošlá léčiva

Na správné nakládání s odpady podle jejich charakteristiky se zejména v poslední době klade velký důraz. Největším rizikem jsou nebezpečné odpady, mezi které patří také zdravotnické odpady a tedy i prošlá léčiva. Nepoužité léky musí být po uplynutí doby použitelnosti likvidovány certifikovanými firmami. Naopak v odpadkových koších či spláchnuty do toalet a umyvadel jsou zbytečným ekologickým a potenciálně zdravotním rizikem.

Jak tedy nakládat s prošlými léčivy správně?

Nejprve je zapotřebí pravidelně kontrolovat, zda nemáte v lékárničce lék s prošlým datem použitelnosti. Takový lék již neužívejte, představuje pro vás zbytečné zdravotní riziko, které navíc zvyšuje špatné skladování léků především v horkém a vlhkém prostředí. Zejména nespotřebovaná antibiotika nenechávejte na příští léčbu, vždy se poraďte s lékařem. Najdete-li doma prošlé či nespotřebované léky nebo používáte-li injekční stříkačky, odneste je do lékárny. Každá lékárna dnes disponuje nádobou pro odkládání nepoužitých léčiv. Máte právo na jejich odevzdání zcela bezplatně.

Ideální postup je založit doma krabici nebo tašku na prošlé léky a jednou za čas je odnést zpět do lékárny, abyste s každou krabičkou či lahvičkou neběhali zvlášť. Běžné plastové a papírové obaly je možno samozřejmě vytřídit do separovaných odpadů. Zdravotnický odpad včetně nepoužitých farmak končí ve spalovnách, kde je spalován při teplotách vyšších než 1000 stupňů Celsia. Máte-li zdravotnického odpadu víc nebo provozujete-li lékárnu, domluvte si odvoz zdravotnického odpadu se specializovanou firmou Kaiser servis, která se o nebezpečné odpady postará za vás.

Likvidace odpadů z lékáren

Ať už jste malá soukromá ambulance, lékárna, poliklinika nebo nemocnice, obraťte se na nás, rádi pro Vás připravíme nabídku odvozu zdravotnického odpadu z Vašeho zařízení.
 
 

Mohlo by se vám hodit