Sto tisíc tun sutin

Brno – Sto tisíc tun sutin. Přibližně tolik váží rozbourané zbytky bývalé továrny Vlněna. Dělníci pomocí těžké techniky rozebírají poslední budovy, které v areálu stojí. „Do demolice poslední budovy se pustíme v listopadu. Bude to náročné, jelikož stojí vedle bytovky," popsal stavbyvedoucí Jaroslav Večeřa

Dělníci z demoliční firmy se starají i o úklid materiálu. „Přímo na stavbě máme recyklační linku. Pomocí ní rozdrobíme velké kusy betonových částí na drobnější materiál, který následně odvezeme na skládku. Zvlášť také třídíme dřevěné a železné části," vysvětlil Večeřa.

Právě železné části lákají i zloděje, kteří se do hlídaného areálu pokoušejí dostat. „V noci ze čtvrtka na pátek se sem pokusili proklouznout třikrát. Volali jsme sem i strážníky," řekl stavbyvedoucí.

Demolice průmyslového komplexu postupují rychle, a nemělo by je zpomalit ani počasí. „Kdyby trochu zapršelo, dokonce bychom to uvítali, alespoň by se tolik neprášilo," poznamenal Večeřa.

S demolicí rozsáhlého areálu bývalých textilních továren mezi brněnskými ulicemi Dornych a Přízova začali dělníci letos v létě. Určitě by se ale neměla dotknout novorenesančního paláce v Přízově ulici nesoucího nápis Vlněna, Bochnerova palácu. „Ten zrekonstruujeme," uvedl již dříve mluvčí investiční společnosti CTP, jenž areál vlastní a do deseti let v něm chce vybudovat několik kancelářských budov, které budou sloužit především informatikům a manažerům. Uprostřed nového areálu má také vzniknout náměstí s kašnou a parkovací místa v podzemním parkovišti nabídnou lidem více než tisíc míst.

Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/z-vlneny-uz-zbyly-jen-sutiny-stroje-rozebiraji-posledni-budovy-20161019.html

Fotogalerie z demolice
 
 

Mohlo by se vám hodit