Poskytneme vám klec na papír a lepenku

Že třídění odpadu je ekologické a prospěšné životnímu prostředí, to už dnes ví většina z nás. Nejen v domácnostech, ale také ve firmách a podnicích všeho druhu se aplikuje politika třídění odpadu. Papírplastysklo i třeba železo nebo staré elektro přístroje není vhodné házet do směsného komunálního odpadu, lze je totiž využít pomocí recyklace na nové výrobky. To ovšem vyžaduje dostatečnou informovanost, abyste věděli, co všechno patří do kterého kontejneru na separovaný odpad.

Vezměme si třeba sklo

Sklo se dá recyklovat poměrně jednoduše, recyklát se přidává do nového skla nebo se z něj vyrábí pěnové sklo jako izolační materiál nebo se přidává do abrazivních směsí. K výrobě kvalitního recyklátu je třeba používat pouze čisté sklo, do bílého či zeleného kontejneru na čiré, resp. barevné sklo patří tedy skleněné lahve od nápojů, rozbité nebo celé sklenice od zavařenin či tabulové sklo, ale rozhodně se sem neodkládají zrcadla, automobilová skla či bezpečnostní skla.

Jak je to s plasty

Plasty představují asi nejširší možnosti uplatnění recyklátu, i když recyklace plastů je náročnější a komplikovanější proces. Běžně se používá hned několik druhů plastů, které je třeba ještě navzájem roztřídit před dalším zpracováním. Důležité je vědět, že výrobky z recyklovaných plastových hmot jsou mnohdy stejně kvalitní a odolné jako výrobky z primárních surovin. Z recyklovaných plastů je možné vyrobit produkty používané ve stavebnictví, protihlukové stěny, doma z nich máte zahradní nábytek, vyrábí se z nich různé mřížky, kryty, izolace nebo tašky a pytle. Recyklací PET lahví vznikají nové PET lahve a také mimo jiné silonové vlákno pro výplně spacáků a bund, přidává se do fleecových mikin nebo výplní peřin či povlaků.

Hodně je i starého papíru

I když je doba elektronická, stále hodně lidí čte noviny, setkáváme se denně s různými letáky, všude se používají kartonové krabice. Čistý starý papír lze poměrně pohodlně vytřídit a znovu zpracovat pro výrobu nového papíru a obalových materiálů.

Chcete-li ve firmě nebo na provozovně také třídit papír, stačí kontaktovat odbornou firmu Kaiser servis, která vám zajistí zapůjčení velkoobjemové klece na třídění papíru. Samozřejmostí je také jeho odvoz. Neváhejte a nechte si vytvořit nabídku služeb skutečných profesionálů v oboru nakládání s odpady.
 
 

Mohlo by se vám hodit